USAHAWAN VS PENIAGA

7 ޖަނަވަރީ

Semua orang boleh jadi peniaga, tapi tak semua orang boleh jadi usahawan. Mengapa?

Usahawan sentiasa berfikiran jauh, berinovasi serta kreatif dalam apa jua perniagaan yang diceburi. Peniaga adalah seorang yang mementingkan keuntungan semata-mata.  

Benarkah perkara ini?

Baru-baru ini saya telah menghadiri satu seminar pembentangan kertas kerja. Penceramah itu telah memberikan contoh yang baik tentang perbezaan antara usahawan dan peniaga.

Sebatang pen telah diberikan kepada dua orang penjual. Iaitu penjual A dan penjual B. Penjual A telah meletakkan RM 5.00 bagi harga sebatang pen tersebut. Namun, bagi penjual B, dia telah meletakkan RM 30.00… Mengapa penjual B sanggup meletakkan harga yang lebih tinggi daripada penjual A? Tidak takutkah dia jika pen tersebut tidak dibeli oleh sesiapa kerana harganya yang lebih mahal?..Jawapannya tidak..Ini kerana penjual B telah meletakkan nilai tambah bagi pembelian tersebut. Penjual B telah menyediakan perkhidmatan mengukir nama di atas pen tersebut, dan nilai pen telah meningkat RM 20.00. Bahkan, sesiapa yang membeli pen tersebut akan mendapat kotak pen, maka nilai pen tersebut meningkat menjadi RM 25.00, ditambahkan pula perkhidmatan pembungkusan menggunakan kertas bungkus yang cantik, dan akhirnya pen tersebut boleh dijadikan hadiah oleh pembeli kepada sesiapa sahaja. Sebab itulah penjual B boleh menjual pen tersebut dengan nilai RM 30.00…Bukankah penjual B boleh dipanggil seorang usahawan kerana dia lebih kreatif dan berinovasi terhadap produk yang dijualnya?

އިސްތިހާރު

ޚިޔާލު ފާޅުކުރައްވާ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: